Cognac

Hos Langåvin fører vi et bredt sortiment af cognac. Herunder præsenterer vi et lille udpluk af vore producenter.

 

Château Fontpinot X.O Frankrig Cognac

Cognac er sikkert verdens mest kendte distrikt for produktion af brændevin – og dette siden det 15.århundrede.

Få firmaer i Cognac kan som familien Frapin præstere at kunne føre traditionen for Cognacproduktionen helt tilbage til år 1210. Blandt sine forfædre tæller Madame Genevieve Cointreau (født Frapin) en af Frankrigs mest berømte filosoffer fra det 16.århundrede nemlig Francois Rabelias. I det 19.årh. startede vinbonden og Cognacproducenten Pierre Frapin et Cognachus i Segonzac, som hurtigt skulle få success. I dag er det Genevieve Frapin, Pierre Frapins barnebarn, der sammen med sin mand Max Cointreau står ved roret hos Frapin.

Chateau Fontpinot er både et af de mest bemærkelsesværdige og et af de største godser i Cognac med sine 145 ha. Vinmarker. Her dyrkes udelukkende druen Ugni blanc, som lokalt kaldes St. Emilion. En anden forklaring på det udsøgte produkt er den kunst, der ligger i at blande Cognac. Den er sammensat af Cognac af stærkt varierende alder. Den ældste conac i blandingen er omkring 100 år, og den yngste er mindst 8 år. Udregner man gennemsnittet for en flaske Chateau Fontpinot, indeholder den cognac, der er mindst 20 år gammel.

Chateau Fontpinot er en kraftig og karakterfuld Cognac med den berømte ”Rancio” karakter (som er speciel for meget gamle cognac’er), og samtidig en meget flot harmoni mellem styrke, finesse og aroma.

I 1998 blev Chateau Fontpinot, som dengang ikke var klassificeret som XO, præsenteret blindt sammen med 30 forskellige XO’er på verdens skrappeste bedømmelse på Wine&Spirits Challenge i London. Chateau Fontpinot vandt ikke bare smagningens højeste placering – nemlig ”Trophy” – men også Gold Medal. Ikke noget at sige til at man hos Frapin i 1999 besluttede at sælge Chateau Fontpinot som XO!

 

Frapin V.S.O.P. Frankrig Cognac

Huset Frapin ligger i Segonzac – hovedbyen i Grande Champagne, og familiens ejendom udgør hele 300 ha. Vinmarker udelukkende beliggende på parceller i Grande Champagne, som er klassificerede som 1. Cru. Selvom det ikke er jordbunden, som alene skaber en god cognac, har man hos Frapin en enestående kilde for top produkter bl.a. med pragtejendommen Chateau Fontpinot. En god cognac bliver nemlig ikke bare lavet under destillering men afhænger også af druekvaliteten, som man opnår på vinmarkerne.

Cognac Frapin har igennem århundreder opbygget en lang tradition for godt håndværk og stabilitet i produktionen, hvorfor de har et godt ry som en stor destillatør af luksus-cognac. De fortløbende årgange af produktionen destilleres på stedet i traditionel pot – stil. Cognacen lagres derefter på eget fade fremstillet af træ fra den kendte Limousineskov.

Frapin V.S.O.P. er en af de meget få V.S.O.P. Cognac’er, som udelukkende kommer fra Grande Champagne og oven i købet 100% fra 1. Cru marker. Det er principielt en ”mærke Cognac”, som kunne komme fra en hvilken som helst vinmark i Cognac og nøjes med 4,5 års lagring. Som følge af Frapins store jordbessiddelser på Chateau Fontpinot anvendes her kun Grande Champagne 1. Cru Cognac lavet på Fontpinot. Blandet er naturligvis anderledes, og den gennemsnitlige alder er lavere (10 år i gennemsnittet), end det er tilfældet med storebroderen.

V.S.O.P’en har meget frugt og en flot dybde, som gør den til en eksklusiv Cognac og noget af det fornemmeste V.S.O.P. Cognac på markedet. Her har man prioriteret frugten, harmonien, finessen og charme.