Frankrig

Hos Langåvin fører vi et bredt sortiment af vin fra hele Frankrig. Herunder præsenterer vi et lille udpluk af vore producenter.

 

Lupé-Cholet, Chablis 1. Cru “Vaucopins”, Château de Viviers

Chablis er Bourgognes nordligste Appellation. Vindistriktet ligger ca. 120 km. nordvest for Beaune i retning mod Paris. Dette – vel nok et af verdens mest berømte og efterlignede vindistrikter – producerer tørre hvidvine på samme drue, som anvendes til de øvrige hvide Bourgogner: Chardonnay. De hvide Bourgogner, som produceres længere mod syd f.eks. Meursault og Montrachet, er gyldne, “fede” og lidt hårde. Chablis er straks lidt vanskeligere at definere. En typisk Chablis er aromatisk og blød men samtidig fin og elegant i smagen. Duften af en Chablis bliver ofte sammenlignet med duften af vådt græs.

Château de Viviers ligger ca. 10 km. øst for Chablis i en lille landsby, som bærer slottets navn. Slottet stammer fra år 1450, og vinen har igennem århundreder været højt skattet ved det franske hof – bl.a. hos Solkongen Louis d. 14. Vinen var så efterspurgt, at man en overgang overvejede at grave en kanal fra slottet og ned til floden Yonne, så vinen kunne sejles direkte fra slottet til Paris. Château de Viviers ejes i dag af Bourgognefirmaet Lupé-Cholet i Nuits-St.-Georges.

Château de Viviers 1. Cru “Vaucopins” har et svagt grønligt skær i farven og en flot mineralsk – nærmest flintagtig og blomsteragtig duft. Smagen er et studie i renhed og finesse. Den for området klassiske mineralske karakter er ikke til at tage fejl af – godt suppleret af delikat frugt og en meget fint afstemt syre. Eftersmagen er lang og dvælende. Chablis kan næsten ikke laves flottere.

Viviers “Vaucopins” egner sig fint til fed fisk som f.eks. laks samt skaldyr gerne med eksotiske saucer. Den vil også fint kunne bruges til fjerkræ i hvid sauce eller til asparges. Serveres afkølet men ikke iskold.

Poul Jaboulet-Aine, Crozes Hermitage, Domaine de Thalabert

Den store vingård og vinhandel Paul Jaboulet-Ainé i Tain-l’Hermitage ved Rhöne, blev grundlagt i 1834. Til 2005 blev gården ført af 3 familie medlemmer ledt af Gérard Jaboulet. I starten af 2006 blev gården solgt til en investor fra Schweiz. En grund hvorfor vingården har har betegnelsen PFV (Primum Familiae Vini). Vinmarkerne er fordelt på 80 hektar, i forskellige områder, Beaumes-de-Venise, Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Cornas, Côte Rôtie, Côtes du Rhone, Crozes-Hermitage, Hermitage und Saint-Joseph. Gårdens flagskib er “La Chapelle”. Årligt producere de omkring 125.000 kasser vin, over halvdelen går til eksport.

Vinens karakter er unik og er formeret af natur, sol og regn. Den har rubin farve, som er krystalklar og lys. I duften lægger man mærke til intensitet, kompleksitet og aroma med blanding af røde bærer og vilde nuancer. Smagen er kraftfuld og fin, med strejf af ædle tannin.