Østrig

Hos Langåvin fører vi et bredt sortiment af vin fra hele Østrig. Herunder præsenterer vi et lille udpluk af vore producenter.

Grüner Veltliner, Kamptal Weingut Jurtschitsch

Distriktet Kamptal ligger nordvest for byen Wien i Østrig. Byen Langenlois ligger ved en sydvendt skaldyrsformet skråning og er således beskyttet mod vinde fra nord og øst, noget som giver mange soltimer og høje temperaturer om dagen. Om natten blæser der til gengæld kølige vinde igennem dalen, som kommer fra den højere beliggende Waldviertel. Disse temperaturskift er en af hemmelighederne bag vinenes delikate aromaer. Især for druesorter som Grüner Veltliner og Riesling er disse forhold afgørende for kvaliteten.

Weingut Jurtschitsch hører til på vingården Sonnhof fra det 16. årh., som med sine 700 år gamle oprindelige vinkældre er en af de flotteste vinhuse i området. Vinhusets logo forestiller et par nøgler fra gotisk tid, som familiens forfædre fandt i jorden på ejendommen. Nøglerne beviser, at ejendommens historie begyndte lang tid før de første skrevne dokumenter fra 1541, som nævner huset som ”huset ved klosteret”. Den imponerende herregård blev brugt som landbrugsgård for det fransiskanske nabokloster indtil det 18. årh. Familien Jurtschitsch overtog Sonnhof i 1868.

Grüner Veltliner, Kamptal er en meget frisk, sprød og charmerende hvidvin med grønne nuancer af blade, lime og samtidig lidt eksotiske toner af lindeblomst og passionsfrugt. I smagen har vinen en god mineralitet og byder også på lidt krydrede nuancer (igen lidt passionsfrugt og hvid peber). Vinen er perfekt til aperitif, lette forretter med fisk eller skaldyr samt til fisk- eller skaldyrsretter med hvide saucer.