Spanien

Hos Langåvin fører vi et bredt sortiment af vin fra hele Spanien. Herunder præsenterer vi et lille udpluk af vore producenter.

 

TINTO, CRIANZA Bodegas Luis Cañas, Rioja

Rioja distriktet ligger langs Ebro floden i det nordøstlige Spanien midt imellem Middelhavet og Atlanterhavet og nyder godt af det specielle mikroklima, som er perfekt til vindyrkning. Her giver de mørke Tempranillo druer nogle kraftige og krydrende vine, som ofte er velegnede til lang lagring, og de anses i dag for at være nogle af Europas bedste.

Bodegas Luis Canas er et familieejet vinhus grundlagt i 1928 i Villabuena de Alava, nordvest for Logrono i Rioja. Inden da havde familien Canas dyrket vin i mere end 200 år i området. Vinhuset er i dag et af de vigtigste i Rioja og i det hele taget i Spanien. Siden 1989 har firmaet været styret af grundlæggerens søn, Juan Luis Canas, der i øvrigt også ejer Bodegas Domino de Cair i Ribera del Duero.

Vinen har en flot rubinrød farve. I næsen finder man balsamiske noter, fine nuancer af solbær og blomme og et strejf af vanilje fra fadene. I munden har man en flot, ren frugt, krydrede aromaer og subtilt fad præg. Det er en kompleks og velstruktureret vin, med en flot finish med røde frugter og en lille smule eukalyptus. Vinen passer rigtig godt til spanske retter som paella med kød, chorizo pølse og andre faste spanske pølser, men den er også bredt anvendelig til stegt kød og fjerkræ.

Vinen blev af Neil Martin, der skriver for Robert Parkers The Wine Advocate, kåret som Best Value Red, altså årets bedste rødvin til prisen i verden i 2012 – og fik ikke mindre end 92 pts – uhyre flot i denne prisklasse.

 

Cims de Porrera Solanes, Priorat

Et af Spaniens mest spændende distrikter i dag – Priorat – ligger i Catalonien ved den nordøstlige kyst sydvest for Penedès. Selvom dets berømmelse er ny for os, er det ikke desto mindre et område, som har produceret vin i mere end 500 år.

Vinkooperativet Cims de Porrera, som producerer denne vin, ligger i byen Porrera ved floden Cortiella i den sydøstlige del af Priorat. Selve kooperativet er grundlagt i 1932, men vinmarkerne i området er betydeligt ældre.

Solanes har en flot, dyb og mørk rubin farve, og i duften byder den på umiddelbare, krydrede og eksotiske nuancer, som tyder på en meget kompleks, sødmefuld men samtidig struktureret vin. Smagen er meget indtagende, frugtrig og sprød med toner af mørke kirsebær, lakrids og en smule vanilje. I eftersmagen er vinen utrolig charmerende med krydrede og samtidig runde og frugtrige toner. På trods af sin kraft og ungdom er det en vin, som er dejlig at drikke ung.

Den vil f.eks. klæde kalve- oksekød eller sammenkogte retter med lam eller svinekød – gerne med tomater, rød peber og krydderurter.