Tyskland

Hos Langåvin fører vi et bredt sortiment af vin fra hele Tyskland. Herunder præsenterer vi et lille udpluk af vore producenter.

 

Schloss Marienlay, Riesling trocken, Reichsgraf von Kesselstatt

Både historisk og vinmæssigt er Mosel-området i Tyskland et utroligt spændende område, med gamle romerske byer som Trier, Trittenheim, Bernkastel og Traben-Trarbach. Landskab, historie, vin og gastronomi går op i en højre enhed omkring småbyer langs floden Mosel, hvor der ofte i løbet af året er anledning til fest. Måske for at glemme hvor vanskeligt vindyrkningen er til dagligt på disse ekstreme stejle bakker, hvor alt arbejde tager ekstra tid.

For Kesselstatt gælder det for det første om at bevare Riesling-druens fine frugt og syrlighed og samtidig gengive hver enkelt marks helt specielle mineralske karaktertræk. Derfor findes der ikke et eneste træfad i Kesselstatts kælder; træ er nærmest et fy-ord. Alle vinene gæres op ved hjælp af druernes egne naturlige gærceller, således at markens egen mikrobiologi så at sige får lov at skabe vinen. På markerne anvendes derfor kun organisk gødning, da dette er med til at stimulere skabelsen af gærceller i vinmarken.

Vinen fornægter ikke Kesselstatts klasse. Her er renhed, finesse og balance. I næsen mødes man af en flot frugt med et let eksotisk strejf. Smagen er frisk og frugtrig og med et godt afstemt syrligt bid. Prøv vinen til lette orientalske retter med fjerkræ eller fisk, den kan især anbefales til Sushi, eller lad den forkæle dig blot ledsaget af friske danske jordbær.

 

Pinot Noir, Shelter Winery, Baden

Bag det tyske Shelter Winery finder man Hans-Bert Espe og Silke Wolf, som begge har læst ønologi på vinuniversitet i Geisenheim og senere omdannet teori til praksis hos flere vingårde verden over. I 2003 lejede de sig ind i en nedlagt ammunitionsbunker, som det canadiske flyvevåben havde bygget i 1960. Her, under et tykt lag af beton, jord og græs, installerede de moderne vinificeringsudstyr og nye franske egetræsfade til de første vine på druen Pinot Noir.

I 2006 blev faciliteterne for små, og da en vinproducent-kollega tilbød dem plads i sine nyopførte bygninger, slog de til. Fra starten har deres filosofi været at begrænse sig til Pinot Noir samt at frembringe sande kvalitetsvine. Til det har man brug for gode vinmarker, sunde druer, masser af tid og dygtigt håndværk. Man foretager en meget kontrolleret dyrkning (f.eks. Lyra-beskæring) for at opnå en optimal modning af druerne og en begrænsning af udbyttet for at højne kvaliteten.

I duften finder man toner af kirsebærsten, mandler, krydderier og vanille som nærmest vælter ud af glasset. Smagen er ligeledes meget aromatisk, og vinen udvikler hurtigt kraft og fylde ved lidt iltning i glasset. Det er en meget ren, ”kølig” og charmerende Pinot Noir, med god velour i eftersmagen. Helt klart en tysk Pinot Noir af meget høj kvalitet.

Det er en vin som man både kan servere til kolde forretter med f.eks. røget vildtkød, skinke men også til mange ikke for kraftige kødretter – f.eks. pasta- eller risottoretter med kalv, fjerkræ eller svinekød. Prøv den også til grillet fisk. Vinen bør serveres let afkølet.